1. Home
  2. /
  3. Nieuwsberichten
  4. /
  5. 2021
  6. /
  7. februari
  8. /
  9. 23
  10. /
  11. Persconferentie 23 februari

Persconferentie 23 februari

Op 27 februari is het een jaar geleden dat de eerste corona patiënt in Nederland bevestigd werd. Het kabinet heeft nog zorgen om de Britse variant maar wil, onder politieke en maatschappelijke druk, toch wat versoepelingen doorvoeren. “We zijn het aardig zat aan het worden”, zei Rutte. Deze versoepeling komt wel met extra risico’s en daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt, aldus de premier.

Voor de danssector was er een kleine versoepeling. We hadden natuurlijk gehoopt op meer zoals heropening van de dansscholen, maar dat zit er voorlopig nog niet in. De nieuwe maatregelen gelden tot 15 maart. Op 8 maart is er een nieuwe persconferentie gepland.

Op opendedansscholen.petities.nl vind je de petitie van Dansondernemers Nederland die binnen een dag al door meer dan 11.000 mensen ondertekend is. Wij zullen in de komende week onze gesprekken met de verschillende ministeries voortzetten met als uitgangspunt het zo snel mogelijk veilig openen van de dansscholen. 

Wat is er voor onze sector gemeld?
Meestal komt er nog meer informatie in de dagen na de persconferentie. Hieronder staat de informatie dat op dit moment bekend is.

Buiten dansen
Vanaf 3 maart mogen buiten groepslessen plaatsvinden met leerlingen tot en met 26 jaar. Tot nu toe mocht dat met jongeren tot en met 17 jaar, dus dit is een versoepeling. Vanaf 27 jaar mag er alleen buiten in een groepje van 2 personen plus een docent getraind worden. Voor iedereen geldt dat de 1,5 meter afstand aangehouden moet worden. 

Binnen dansen
Dit is helaas nog niet toegestaan. De dansscholen moeten dicht blijven.

Avondklok
De avondklok is tot 15 maart verlengd.

Contactberoepen
De meeste contactberoepen (op de sekswerkers na) kunnen weer aan de slag. Denk hierbij aan kappers, chiropractor, masseur en rij-instructeurs. Ons beroep valt officieel niet onder de contactberoepen, hoewel we wel veel contact hebben met onze leerlingen.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/02/23/voorzichtig-meer-lucht-tijdens-de-lockdown

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport

9% btw voor “online sportlessen van sportscholen en dergelijke ondernemers”
Er geldt sinds 16 december een tijdelijk verlaagde btw-tarief van 9% op “online sportlessen van sportscholen en dergelijke ondernemers”. Het verlaagde btw-tarief geldt van 18 december 2020 tot het moment dat de verplichte sluiting wordt opgeheven. Wij zijn nog nader aan het uitzoeken of danslessen hier ook onder vallen.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/9-procent-btw-voor-online-sportlessen-weer-van-toepassing