1. Home
  2. /
  3. Nieuwsberichten
  4. /
  5. 2021
  6. /
  7. mei
  8. /
  9. 28
  10. /
  11. POS biedt kabinet hulp...

POS biedt kabinet hulp voor fitte en vitale samenleving

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) heeft in een brief aan informateur Mariëtte Hamer hulp aangeboden om samen met het nieuwe kabinet te komen tot een fitte en vitale samenleving.

Juiste partner voor gezonde bevolking

Het POS speelt door de inzet van sport graag een rol om te zorgen voor een gezonde Nederlandse bevolking die bestand is tegen pandemieën, waarbij de toename van obesitas te lijf wordt gegaan en mentale en sociale problemen aangepakt kunnen worden.
Met de 6.000 aangesloten ondernemers, 110.000 medewerkers en ruim 9 miljoen sporters is het POS een goede partner om het doel van 75% van de Nederlanders de beweegnorm te laten halen.

Elke euro geïnvesteerd in sport levert minimaal 2,5 euro op

Om dit te realiseren pleit het POS voor een bottom-up benadering: laat de sporter zelf beslissen hoe het (sport)budget wordt uitgegeven. Een gedeeltelijke financiering of een regeling via de zorgverzekering zorgt voor een financiële stimulans. De Nederlandse Sportraad heeft deze mogelijkheden al verder verkend en uitgewerkt in een rapport [link invoegen]. Iedere euro geïnvesteerd in sport levert minimaal 2,5 euro op in waarde van maatschappelijk rendement. (bron: Mulier Instituut).

Van curatief naar preventief door samenwerking

Het POS is groot voorstander van de realisatie van een sportwet om van een curatief beleid naar een preventief beleid toe te werken. Het POS denkt graag mee in de totstandkoming van deze wet waarbij een gelijk speelveld ontstaat voor de gehele sport in ons land. Met de overheid als scheidsrechter kan er meer bereikt worden met zowel verenigingen als ondernemende sportaanbieders samen. Samenwerking in de sport is essentieel. Het POS pakt deze uitdaging graag op met het nieuwe kabinet.

De eerste stappen in deze samenwerking zijn gezet in het ondertekenen van onderstaande manifesten:
manifest Sportieve Gezonde Generatie

manifest Inclusie en participatie
manifest Vitaliteit en gezonde leefstijl