Dansondernemers Nederland

Maatregelen versoepeld: dans wordt zichtbaar

20 mei 2020

De persconferentie van 19 mei toonde aan dat het tijdens de lockdown goed is gegaan. De maatregelen worden versoepeld, maar zoals je hebt gehoord is er nog geen expliciet nieuws over de danssector. In dit artikel lichten we je in over de stand van zaken, onze vorderingen en over het nieuwe steunpakket. 

Dans wordt niet genoemd, wat nu? 

Dans is kunst en cultuur, met fysieke kenmerken van sport. Daarom moeten amateurdanslessen, net als sportlessen, wachten op officieel akkoord vanuit de rijksoverheid. Gelukkig is het OMT met staatssecretaris Van Rijn nu met spoed bezig om de zwaar gedupeerde sportondernemers te helpen. Dit is ook voor de danssector heel gunstig!

Wat doet dansondernemers.nl

Na de brandbrief aan de politiek hebben wij op het Binnenhof het Basisprotocol Dans aangeboden aan de Tweede Kamer. Het protocol ligt nu bij alle betrokken ministeries en het is ingebracht bij de interdepartementale werkgroep (een speciale werkgroep van diverse ministeries). Zij gaan een advies uitbrengen over de haalbaarheid van het protocol. Deze commissie gaat ook met ons in gesprek en op basis hiervan zullen we het protocol al dan niet moeten aanpassen voordat het terug gaat naar de politiek voor het uiteindelijke politieke besluit over de openstelling van de dansscholen. 

Ondertussen werken wij hard aan een politieke lobby om onze belangen hoog op de agenda te krijgen. Hierover zijn we al met diverse politici in gesprek.  

De landelijke en de regionale pers (radio, krant en televisie) berichten veelvuldig over de dansondernemers die graag weer open willen. Heb jij al contact gelegd met de lokale media? 

Wat kan ik wel doen? 

  • Je kunt buiten danslessen geven, neem hiervoor eerst contact op met jouw gemeente. (lees meer)

  • Je kunt online lessen aanbieden. 

  • Je kunt een plan maken voor als jouw dansstudio voor de zomer weer open mag. Een leuke zomercursus of een danskamp misschien? 

  • Je kunt de lokale media inschakelen om te vertellen dat je (samen met 1400 andere dansondernemers) graag weer open wilt en wat jouw toffe plannen zijn. 

  • Je kunt een plan maken voor het aantrekken van nieuwe leerlingen zodat je in september weer heerlijk kunt starten. 

  • Je kunt hierover online brainstormen op Facebook bij Danspiratie of Dansondernemers

Nieuw steunpakket

De overheid komt met een nieuw steunpakket voor bedrijven, lees hierover meer in deze blog.

deel op twitterdeel op facebook