Dansondernemers Nederland

Buiten sporten, buiten dansen: hoe pak je het aan?

30 april 2020

Veel dansstudio’s gaven al online les. Nu is er nog een optie bijgekomen via NOC/NSF, namelijk buiten lesgeven! Verschillende dansstudio eigenaren zijn samen met de buurtsportcoach bezig om een protocol op te stellen om de danslessen voor kinderen tot en met 18 jaar buiten te laten plaatsvinden. Heerlijk om elkaar na de meivakantie weer live te zien en samen te kunnen dansen. Maar waar moet je op letten als je besluit om buiten les te gaan geven? In dit artikel geven we je vier tips zodat je weet waar je terecht kunt met vragen en zelf jouw weg leert vinden in de wereld van het protocol.

De Nederlandse regering heeft op 21 april de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd en voor een deel versoepeld. Voor de sport betekent dit dat alle sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden zeker tot en met 28 april gesloten zullen blijven. Vanaf 29 april worden de maatregelen voor kinderen en jeugd versoepeld, hetgeen het volgende inhoudt:

Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiëne maatregelen van het RIVM worden gevolgd.

Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden. Voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden.

Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld. Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen.

Tip 1 I Bel jouw gemeente

De landelijke richtlijnen mogen per gemeente ingevuld worden. Bel daarom altijd eerst met jouw gemeente om te vragen of zij je door kunnen verbinden met jouw vragen over het buiten dansen. Zij geven jou de juiste informatie over hoe zij het in de gemeente hebben geregeld. Informeer bij jouw gemeente wat de mogelijkheden voor jou zijn en hoe het buiten dansen georganiseerd kan en mag worden. Is het niet mogelijk om bij jouw locatie buiten danslessen te geven dan is er misschien een mogelijkheid op een nabijgelegen sportveld, (school) plein, parkeerplaats of een andere door de gemeente te bepalen locatie buiten danslessen te geven. Veel gemeenten hebben een (corona) sportloket met informatie over de mogelijkheden. Dit kun je vaak ook vinden op de website van jouw gemeente.

Elke gemeente werkt met richtlijnen van NOC/NSF.
Klik op de link voor informatie van het NOC/NSF:
https://nocnsf.nl/media/2669/nocnsf_protocol_verantwoord-sporten.pdf

Tip 2 I Maak gebruik van officiële documenten 

Het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd is met de grootste zorg samengesteld in een bijzondere korte periode. De opstellers zijn NOC/NSF (sportbonden) en Vereniging Sport en Gemeenten.

Posters, flyers en signing: Ten behoeve van het beperkt openstellen van de sportaccommodaties per 29 april heeft NOC/NSF met Vereniging Sport en Gemeenten materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden door gemeenten, sportparken en sportaanbieders. Er is een set posters, flyers en enige signing ontwikkeld met richtlijnen op basis van het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd. Je kunt deze gebruiken voor je danslessen in de buitenruimte.

Tip 3 I Gebruik een voorbeeld aanvraag

De aanvraag van Dansschool Wesseling in Delft is gehonoreerd door de gemeente Delft, gebruik het gerust als voorbeeld. https://dansondernemers.nl/pdf/aanvraagdansschoolwesseling.pdf.
Balletstudio Danceflow heeft ook toestemming gekregen om buiten te dansen. Dit is hun aanvraag: https://dansondernemers.nl/pdf/Ballet-protocol-buiten-jongeren-tm-18.pdf

Tip 4 I Wissel uit met collega’s

Uitwisselen met collega dansdocenten is goed om ook ideeën van anderen te krijgen. Uitwisselen kan op Facebook in de groep Danspiratie of Dansondernemers NL

Aandachtspunten

  • Informeren bij je gemeente of buiten danslessen zijn toegestaan.
  • Een aanvraag indienen en schriftelijke toestemming van de gemeente krijgen.
  • Naleving RIVM-richtlijnen.
  • Uitvoering en handhaving van de gestelde regels (zorg voor een begeleider naast de docent).
  • Veiligheid voor deelnemers, docenten en begeleiders staat voorop.
  • Communicatie over de richtlijnen en regels naar deelnemers en belanghebbenden is van groot belang.
  • Pas de lesstof aan op het buiten dansen en zorg voor een extra goede warming-up. 
  • Navragen bij je verzekering of tussenpersoon of de buiten danslessen vallen onder je huidige verzekering.
  • Het is niet toegestaan de buitenruimte te voorzien van een overkapping zoals tenten parasols of andere overkappingen.

foto: Dans en Theater studio Annemieke Bais uit Ermelo

deel op twitterdeel op facebook